Postavi za pocetnu
Registracija

Login/logoutVAŽNO:  Obavještavamo javnost da je u toku redizajniranje Službene internet prezentacije opštine Doboj, u cilju izrade zvanične prezentacije Grada Doboj, te su zbog sveobuhvatnog  ažuriranja i usklađivanja podataka mogući povremeni zastoji u radu iste.   

Džender centar Vlade RS održao seminar u Doboju

„Cilj obuka koje sprovodimo je promjena normativno-pravnih standarda za ravnopravnost polova na lokalnom nivou vlasti i podizanje svijesti o javnim potrebama i koristimaSeminar_organizaciji_Dzender_centra od primjene principa ravnopravnsoti za društvo u cjelini", potvrdio je šef pravne službe u Džender centru Vlade RS Saša Savičić, te dodao da se „skupovi kakav je bio ovaj u Doboju održavaju u seriji u cijeloj RS. Lokalni nivo vlasti je najbliži građanima i ovi principi su vrlo važni", potvrdio je Savičić, ali i naglasio da je realno stanje, nažalost, takvo da je veoma široka pojava da su žene za isti posao slabije plaćene nego muškarci, te da ih ima mnogo manje na funkcijama i rukovodećim mjestima. „Zato je i važno da se princip jednakosti i ravnopravnosti polova realizuje na svim, a posebno na lokalnom nivou", kaže Savičić.

 

Na seminaru su učestvovali predstavnici opštine Doboj, među kojima i odbornica i predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Daliborka Daca Lukić, koja je rekla da situacija nije sjajna, ali da je i činjenica da u SO Doboj ima sedam odbornica, što je značajan broj. Lukićeva je mišljenja da i žene same moraju da se izbore za svoj status u društvu, tim više što im to zakon omogućava.

 

Sličnog je stava i potpredsednik SO Doboj Zlatko Spasojević, koji priznaje da od pet funkcionera u lokalnoj vlasti nema nijedne žene, ali zato ističe da je priličan broj sposobnih i cijenjenih žena na šefovskim pozicijama u opštinskoj administraciji. U tom smislu su i ovi seminari veoma korisni, jer se uspostavljaju kontakti između komisija iz ove oblasti iz regionalnih lokalnih zajednica, te Džender centra koji koordiniše rad na primjeni normi i standarda za ravnopravnost polova.

 

Na seminaru su učestvovali komisije za ravnopravnsot polova, predstavnici stručnih službi, kao i rukovodioci odjelenja administrativnih službi opština Doboj, Modriča, Vukosavlje, Derventa, Brod, Šamac, Petrovo, Prnjavor i Teslić.

 

Pitanja_i_sugestijeRadio Doboj              politicke-partije1

Panorama-vector-DOBOJ
Copyright © 2016. Sva prava zadrzana. Službena prezentacija Grada Doboja.